Categorie | Huis&tuin&keuken

Wat te doen bij vochtproblemen in huis?

Gepost op 26 March 2009

Vochtproblemen, hoe herken je het en wat doe je er aan? Een aantal do’s en dont’s om vochtproblemen in het huis te voorkomen of op te lossen


Vochtige muren

Hoe kunt u te weten komen of vochtige muren te wijten zijn aan condensatie, doorslaand vocht of optrekkend vocht? Boor er een gaatje in: als het boorgruis droog is, is het waarschijnlijk condens. Bij een door condenswater verzadigde muur, optrekkend en doorslaand vocht is het boorgruis vochtig. Condens vocht heeft vaak vage begrenzingen en breidt zich niet gauw uit, terwijl een vochtplek van doorslag of lekkage duidelijker omlijningen heeft en ook gaandeweg groter kan worden.

Vocht in de kelder

Bij optrekkend en doorslaand vocht in de kelder is beter ventileren geen remedie. Het vocht blijft immers komen. Datzelfde geldt voor het plaatsen van apparaten die vocht uit de lucht absorberen.

Het plaatsen van een vochtvreter

Een kastje met zoutkristallen die vocht uit de lucht opnemen, is geen duurzame oplossing voor te vochtige lucht. Dit is dweilen met de kraan open. Dit soort luchtontvochtigers wordt verkocht onder de naam ‘vochtvreter’ of iets dergelijks.

Schimmel

Gebruik liever geen schimmelwerende verven en producten. Ze zijn alle giftig en bieden maar tijdelijk soelaas. Veel schimmelplekken op wanden en plafonds zijn betrekkelijk eenvoudig weg te borstelen, droog of met een soda-sopje; met een nieuwe laag verf erover (bijvoorbeeld een waterverdunbare dispersiemuurverf, geen latex of veegvaste muurverf) ziet het er weer schoon uit. Als u heel voorzichtig te werk gaat kunt u ook proberen een schimmelplek te bleken met chloorbleekmiddel.

Houten vloer

Sluit een houten vloer nooit op tussen twee damp remmende lagen. Het hout kan dan verstikken of zelfs gaan rotten. Ga in het voorjaar na of er onder de vloerbedekking condens zit. Is dat het geval, dan doet u er verstandig aan isolatiemateriaal of damp remmende vloerbedekking weg te halen.

Dakisolatie

Warmte-isolatiemateriaal mag niet aan de onderkant van een plat dak worden aangebracht. Hierdoor kan namelijk condensatie aan de binnenkant van het dak ont¬staan, en zelfs lekkage in de dakconstructie.

Dakreparatie

Bent u een dak aan het repareren, loop dan zo min mogelijk in de dakgoot die op een muur ligt, en uiteraard in het geheel niet in een gebeugelde goot. Laat in een metalen goot geen stukjes van een ander metaal liggen; door elektrolyse kan dat op den duur gaten in de goot veroorzaken.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.