Categorie | Huis&tuin&keuken

Wat te doen bij vochtproblemen in huis?

Gepost op 26 March 2009

Vochtproblemen, hoe herken je het en wat doe je er aan? Een aantal do’s en dont’s om vochtproblemen in het huis te voorkomen of op te lossen


Vochtige muren

Hoe kunt u te weten komen of vochtige muren te wijten zijn aan condensatie, doorslaand vocht of optrekkend vocht? Boor er een gaatje in: als het boorgruis droog is, is het waarschijnlijk condens. Bij een door condenswater verzadigde muur, optrekkend en doorslaand vocht is het boorgruis vochtig. Condens vocht heeft vaak vage begrenzingen en breidt zich niet gauw uit, terwijl een vochtplek van doorslag of lekkage duidelijker omlijningen heeft en ook gaandeweg groter kan worden.

Vocht in de kelder

Bij optrekkend en doorslaand vocht in de kelder is beter ventileren geen remedie. Het vocht blijft immers komen. Datzelfde geldt voor het plaatsen van apparaten die vocht uit de lucht absorberen.

Het plaatsen van een vochtvreter

Een kastje met zoutkristallen die vocht uit de lucht opnemen, is geen duurzame oplossing voor te vochtige lucht. Dit is dweilen met de kraan open. Dit soort luchtontvochtigers wordt verkocht onder de naam ‘vochtvreter’ of iets dergelijks.

Schimmel

Gebruik liever geen schimmelwerende verven en producten. Ze zijn alle giftig en bieden maar tijdelijk soelaas. Veel schimmelplekken op wanden en plafonds zijn betrekkelijk eenvoudig weg te borstelen, droog of met een soda-sopje; met een nieuwe laag verf erover (bijvoorbeeld een waterverdunbare dispersiemuurverf, geen latex of veegvaste muurverf) ziet het er weer schoon uit. Als u heel voorzichtig te werk gaat kunt u ook proberen een schimmelplek te bleken met chloorbleekmiddel.

Houten vloer

Sluit een houten vloer nooit op tussen twee damp remmende lagen. Het hout kan dan verstikken of zelfs gaan rotten. Ga in het voorjaar na of er onder de vloerbedekking condens zit. Is dat het geval, dan doet u er verstandig aan isolatiemateriaal of damp remmende vloerbedekking weg te halen.

Dakisolatie

Warmte-isolatiemateriaal mag niet aan de onderkant van een plat dak worden aangebracht. Hierdoor kan namelijk condensatie aan de binnenkant van het dak ont¬staan, en zelfs lekkage in de dakconstructie.

Dakreparatie

Bent u een dak aan het repareren, loop dan zo min mogelijk in de dakgoot die op een muur ligt, en uiteraard in het geheel niet in een gebeugelde goot. Laat in een metalen goot geen stukjes van een ander metaal liggen; door elektrolyse kan dat op den duur gaten in de goot veroorzaken.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

7 Commentaren op deze post

 1. Ch.R.Smeets zegt:

  Hallo,ik heb schimmel op de muur hoe moet ik het behandelen voor dat ik het daarna gaat schilderen

 2. Robert Benedictus zegt:

  Beste Smeets,

  In de handel zijn allerlei primers, vochtstoppers en speciale grondverfen te krijgen voor beschimmelde ondergronden.
  Maar voordat je begint met schilderen en allerlei middeltjes wil ik je toch aanraden om daarvoor te onderzoeken hoe de schimmelplek ontstaan is, en de oorzaak hiervan eerst op te lossen.
  Anders is al je inspanning voor niets en heb je binnen de kortste keren weer problemen.
  Enkele mogelijke oorzaken voor schimmel kunnen zijn: te hoge luchtvochtigheid in huis, doorslaande muren, te weinig ventilatie, koudebruggen, lekkage.

  Succes,
  Robert

 3. rik zegt:

  Vraag: Ik heb een douchecel gebouwd in een kast. midden in mijn huis. Wat ik al vreesde gebeurt: vocht, schimmel en de stuclaag in de gang wordt ook vochtig. Is er niet een apparaat dat werkt als een condensdroger, een soort koelelement waar het vocht op condenseert en in de afvoer loost?

 4. Robert Benedictus zegt:

  Beste Rik,

  Heb je ook de mogelijkheid om een afzuiging in de kast te realiseren?

 5. rik zegt:

  Niet echt, omdat de douche zich midden in het huis bevindt, zal ik altijd door een andere ruiimte heen moeten met de afvoer van de afzuiging. daarom dacht ik aan zo’n koel/condens apparaat.

 6. Gin zegt:

  Vraag: Ik woon in een huis uit 1884 waar weinig tot geen ventilatie is en enkel glas. Nu beslaan constant de ramen en nu in de winter gaat het bevriezen. Hier is niet tegen op te stoken en wanneer ik het afneem met een trekker beslaat het weer meteen. Heeft u misschien een tip wat dit afneemt of misschien helemaal laat verdwijnen.
  Groetjes Ginger

 7. Rene zegt:

  hallo

  ikheb vocht plekken op de muur er is iemand geweest van een advies bureau maar die gaaf aan dat het komt door de afzuigkap ik dacht even sprookjes bestaan toch niet
  wie kan mijn helpen heeft iemand een idee de plek is echt zeiknat heb een gaatje geboord en het gruis is nat
  het huis heeft overal dubbelglas op iedere slaapkamer zit een rooster die altijd openstaat de woonkamer is 28m2 heeft 2 roosters die altijd open staan dus er wordt genoeg geventileerd

Heb je aanvullende tips? Schroom niet en help je medelezers!