Categorie | Gezondheid

Wat te doen bij examen stress?

Gepost op 19 May 2008

stressYep, de examens zijn weer begonnen! 38.000 vwo-scholieren starten vandaag met Nederlands en wiskunde. Ook 52.000 Havo-scholieren starten met het altijd lastige Nederlands examen.

Examens zorgen altijd voor de nodige zweethandjes, braakneigingen, doemscenario’s en depressieve klachten. Indien je hier ook last van hebt, troost je, dit hoort erbij.

Natuurlijk zijn er altijd studiebollen zonder stress omdat ze ruim van te voren begonnen zijn met leren, alle aantekeningen 30x doorgenomen hebben, de laatse 4 maanden niet zijn wezen stappen en alleen maar gezond gegeten hebben.

Behoor je nu niet tot die categorie en heb je toch wat last van de zenuwen bij deze een aantal tips om de examenstress te verminderen.

 

 • Accepteer de stress

  Stress tijdens het examen is normaal, bijna iedereen heeft hier last van. Blijf rustig. Gebruik je energie voor het examen, verspil je energie op dat moment niet aan gepieker.

 • Leer realistisch te denken

  Om te slagen hoef je niet alle antwoorden goed te hebben, slagen is goed genoeg!

  Voorkom negatieve gedachten als "ik kan het niet". Deze geadachte is niet realistisch en berust niet op waarheid.

 • Leer blackouts herkennen

  Tijdens een blackout weet je iets even niet;
  Fanatiek zoeken heeft dan geen zin, pauzeer even, het komt straks wel weer;
  Ga naar een volgende vraag die je wel weet om weer op dreef te komen.

 • (Bij)geloof
  Sommige mensen zijn (bij)gelovig en hebben hier baat bij. Geld dit ook voor  jouw neem dan gerust je talisman mee, trek je geluksschoenen aan, gebruik je gelukspen of mediteer een paar uur.

   

  Nog meer tips vind je in onderstaan filmpje, iig veel succes met je examens!

 • Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

  Geen commentaren mogelijk.