Tips om je kind van de fopspeen af te helpen

Gepost op 27 February 2010

fopspeenTegenwoordig gebruiken steeds meer kinderen een fopspeen en dit tot een latere leeftijd dan waarvoor de fopspeen bedoeld is. Zuigen op de fopspeen is een reflex en wordt pas na 12 maanden een gewoonte. Het is dus eigenlijk het best deze gewoonte niet te laten ontstaan door voor het jaar je kind de fopspeen af te leren.

Risico’s bij gebruik van de fopspeen.
Een fopspeen kan een troost zijn voor je kind. Toch is dit helemaal niet goed voor het gebit. De tanden en kiezen kunnen scheefgroei krijgen en ook het gehemelte kan hierdoor vervormen. Dan is daarnaast nog het risico van verkeerd gebruik van de tong waardoor het kind moeite kan krijgen met spreken of een verkeerde slikgewoonte aanleert.
Toch beweren tandheelkundigen dat kinderen die voor de leeftijd van drie jaar de fopspeen afleren geen nadelige gevolgen overhouden van het gebruik van de fopspeen. Het gebit zou zich dan nog binnen de zes maanden kunnen herstellen.

Tips om je kind van de fopspeen af te helpen:
• Weet wanneer en waarom je kind de fopspeen wilt. Dit kan zijn wanneer het vermoeid is of gewoon omdat het zich verveelt. Je kindje heeft slaap nodig of wilt spelen. In plaats van hem of haar de speen te geven kan je andere manieren bedenken. Leg het even op de bank of speel een spelletje. Ook de fopspeen geven om het te troosten is eenvoudig op te lossen. Troost je kindje door het op te tillen en goed te knuffelen.
• Probeer overdag de fopspeen weg te leggen. Eventueel zet je een klein bakje omgetoverd tot een mini bedje naast het bed van je kindje. Hier leg je na het slapen gaan de fopspeen in onder het mom dat deze nog wat extra slaap nodig heeft.
• Beloon je kindje wanneer het een tijd zonder fopspeen heeft gedaan. Bij kinderen vanaf ongeveer twee jaar kan je hier prima een stickerkaart voor gebruiken. Probeer vaste tijden aan te houden dat het kind de fopspeen wel mag en bouw deze langzaam af naar alleen de nacht.
• Wanneer je kindje in slaap is gevallen in zijn of haar bedje haal je de fopspeen uit het mondje en duw je de lippen dicht. Zo hoeft het niet de hele nacht de kaken te spannen om de fopspeen op zijn plaats te houden.
• Zorg voor een rustige tijd wanneer je het kind de fopspeen af gaat leren. Dus niet wanneer er net een baby geboren is of wanneer er al snel een verhuizing voor de deur staat.
• Neem heel bewust samen afscheid van de fopspeen en laat je kind zelf een beslissing nemen hoe het afscheid gaat nemen. Dit kan bijvoorbeeld door de fopspeen in de schoen te leggen zodat Sinterklaas deze kan meenemen of door de fopspeen te verbranden of aan een ballon de lucht in te laten verdwijnen.
• Er zijn veel boekjes te vinden die op een speelse manier uitleg geven aan het kind over de fopspeen en het afscheid nemen hiervan. Je slaat dan twee vliegen in een klap. Je bent gezellig met je kindje bezig en je leert je kindje dat het de fopspeen moet afleren.

Wanneer u bovenstaande tips in acht neemt is de kans groot dat uw kindje snel van de fopspeen af is. Hou er rekening mee dat het een tijdje in beslag kan nemen. Mislukken bestaat niet, u probeert het gewoon weer opnieuw.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.