Tips om je kind van de fopspeen af te helpen

Gepost op 27 February 2010

fopspeenTegenwoordig gebruiken steeds meer kinderen een fopspeen en dit tot een latere leeftijd dan waarvoor de fopspeen bedoeld is. Zuigen op de fopspeen is een reflex en wordt pas na 12 maanden een gewoonte. Het is dus eigenlijk het best deze gewoonte niet te laten ontstaan door voor het jaar je kind de fopspeen af te leren.

Risico’s bij gebruik van de fopspeen.
Een fopspeen kan een troost zijn voor je kind. Toch is dit helemaal niet goed voor het gebit. De tanden en kiezen kunnen scheefgroei krijgen en ook het gehemelte kan hierdoor vervormen. Dan is daarnaast nog het risico van verkeerd gebruik van de tong waardoor het kind moeite kan krijgen met spreken of een verkeerde slikgewoonte aanleert.
Toch beweren tandheelkundigen dat kinderen die voor de leeftijd van drie jaar de fopspeen afleren geen nadelige gevolgen overhouden van het gebruik van de fopspeen. Het gebit zou zich dan nog binnen de zes maanden kunnen herstellen.

Tips om je kind van de fopspeen af te helpen:
• Weet wanneer en waarom je kind de fopspeen wilt. Dit kan zijn wanneer het vermoeid is of gewoon omdat het zich verveelt. Je kindje heeft slaap nodig of wilt spelen. In plaats van hem of haar de speen te geven kan je andere manieren bedenken. Leg het even op de bank of speel een spelletje. Ook de fopspeen geven om het te troosten is eenvoudig op te lossen. Troost je kindje door het op te tillen en goed te knuffelen.
• Probeer overdag de fopspeen weg te leggen. Eventueel zet je een klein bakje omgetoverd tot een mini bedje naast het bed van je kindje. Hier leg je na het slapen gaan de fopspeen in onder het mom dat deze nog wat extra slaap nodig heeft.
• Beloon je kindje wanneer het een tijd zonder fopspeen heeft gedaan. Bij kinderen vanaf ongeveer twee jaar kan je hier prima een stickerkaart voor gebruiken. Probeer vaste tijden aan te houden dat het kind de fopspeen wel mag en bouw deze langzaam af naar alleen de nacht.
• Wanneer je kindje in slaap is gevallen in zijn of haar bedje haal je de fopspeen uit het mondje en duw je de lippen dicht. Zo hoeft het niet de hele nacht de kaken te spannen om de fopspeen op zijn plaats te houden.
• Zorg voor een rustige tijd wanneer je het kind de fopspeen af gaat leren. Dus niet wanneer er net een baby geboren is of wanneer er al snel een verhuizing voor de deur staat.
• Neem heel bewust samen afscheid van de fopspeen en laat je kind zelf een beslissing nemen hoe het afscheid gaat nemen. Dit kan bijvoorbeeld door de fopspeen in de schoen te leggen zodat Sinterklaas deze kan meenemen of door de fopspeen te verbranden of aan een ballon de lucht in te laten verdwijnen.
• Er zijn veel boekjes te vinden die op een speelse manier uitleg geven aan het kind over de fopspeen en het afscheid nemen hiervan. Je slaat dan twee vliegen in een klap. Je bent gezellig met je kindje bezig en je leert je kindje dat het de fopspeen moet afleren.

Wanneer u bovenstaande tips in acht neemt is de kans groot dat uw kindje snel van de fopspeen af is. Hou er rekening mee dat het een tijdje in beslag kan nemen. Mislukken bestaat niet, u probeert het gewoon weer opnieuw.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

6 Commentaren op deze post

 1. marcel zegt:

  Er zijn veel methodes die ik geprobeerd heb om mijn dochter van bijna 2 van haar fopspeen af te helpen. Eigenlijk ging het uiteindelijk toch best simpel. Als ze haar speen liet vallen of ergens liet liggen zeiden we gewoon dat we de speen zouden weggooien. na 2 weken hebben we haar speen “weggegooid”, ze heeft 1 dag gehuild en gevraagd om haar speen, en nu is ze er al 4 weken vanaf. Ze heeft alleen haar doekie nog…voila.

  gr
  marcel

 2. franciska zegt:

  Mijn dochter was 2 jaar en toen heb ik een week lang verteld dat we haar speen gingen opsturen aar Mega Mindy. En dat Mega Nindy dan haar een heel groot kado zou geven als ze zonder speen had geslapen een paar nachte. Toen het zover was versierde ze een enveloppe met stickers en tekeningen. Daar hebben we al haar spenen ingedaan. Naar het postkantoor gebracht (gelukkig speelde de mevrouw aan de balie goed mee) en is de enveloppe op de bus gegaan naar Mega Mindy. Geen seconde zeurde ze om een speen. Een paar dagen later kwam er voor haar een hele grote kaart van Mega Mindy, dat ze zo trots was op haar dat ze geen speen meer had en dat er een groot kad onderweg was voor haar. De volgende dag kwam ze thuis en toen stond er een heel mooi nieuw bed in haar slaapkamer met een dekbed van Mega Mindy! Ze vond het helemaal geweldig en ze heeft nooit meer over een speen gehad.

 3. Fleur zegt:

  Het kindje van mijn broer en schoonzus (2 jaar en 8 maanden) heeft nog altijd een speen, en zowel ’s nachts als overdag. Toen ik tegen mijn schoonzus zei dat hij hiervan een slecht gevormd gebit zou krijgen, zei ze dat er tegenwoordig goede spenen op de markt zijn die geen invloed hebben op de vorming van je gebit. Toch ben ik hiervan niet overtuigd en denk ik ook dat hij hierdoor gaat beginnen lispelen. Ze zei ook nog dat hij nog 3 jaar (!) een speen mag gebruiken… Dit vind ik toch wel heel lang… Die gedacht vind ik zeer vreemd en vraag me af of dit wel goed is voor zo’n kind, zo lang een speen gebruiken…

 4. Jo zegt:

  Onze zoon gebruikt alleen speen als hij gaat slapen. Maar we willen hem nu alvast af gaan leren dat hij zonder speen ook lekker kan slapen. Hij is nu 15 maanden oud. Je kan er altijd beter beginnen..maar ik lees dat er pas a 2e jaar gebeurd. Toch hoop ik ergens een goede tip er tussen. En vast ook lastigste is dat er bij de creche ook kinderen lopen met speen. Hoe hebben jullie dat ervaren? Dat vroeg ik me af.

 5. kawtar zegt:

  Ik heb mijn dochter van 18 maanden ,de speen weg gedaan.
  Ze bijt elke keer haar speen stuk.ze heeft paar nachten met een stuk speen geslapen [de top van de speen is er af.]op en dag heb ik tegen haar gezicht de speen is stuk ga we de speen in de prullenbak gooien.
  En dat heeft ze gedaan.Heel trots begon ze te klappen.
  We zijn al 8 dagen veder,en het is nog een drama in de avond.
  ze huilt bijna de hele nacht.ik weet niet meer wat ik moet doen.heeft iemand een tip?

 6. Renee zegt:

  Mijn 3 kinderen heb ik nooit een speen gegeven! Ze hebben tot 9 maanden borstvoeding gehad met altijd 1 keer per dag een flesje ernaast ipv de borst. Dit laatste omdat er ineens iets kan gebeuren, bv. ziekenhuis opname van moeder of kind en het ineens van de borst af kan dan een trauma zijn! Zo is het kindje vanf de geboorte gewend aan die speen. Los van die speen nooit een aparte speen gegeven, maar wel eens, bij bv. verdriet of ‘zeurtijd” (zo heerlijk rond het avondeten…of vlak voor het naar bed moeten) een flesje met water. Gewoon om op te sabbelen…of bv. warme melk (verdund) Alle 3 hebben ze soms ’s avonds of bij ziekte nog wel eens een ’sabbelzuigflesje’ gevraagd tot hun 5e!! Toen vonden ze zichzelf kennelijk te oud…en ‘verdween’ de behoefte. Advies van deze inmiddels bijna Oma…wen ze er niet aan door ze standaard een speen in de mond te stoppen, soms heeft een kind gewoon behoefte aan een knuffel of wat aandacht! En, jonge moeders van nu….maak je toch niet zo druk om wat anderen ergens van vinden…
  Vraag advies van oude ‘rotten’ in het vak en kies daaruit je eigen weg!
  Niemand, ook niet het consultiebureau…heeft de wijsheid in pacht!

Heb je aanvullende tips? Schroom niet en help je medelezers!