Categorie | Gezondheid

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

Gepost op 25 June 2008

image Brandend maagzuur is het teruglopen van de maaginhoud in de slokdarm. Hierbij ontstaat een brandend gevoel in de maagstreek en vooral achter het borstbeen. Brandend maagzuur is met een aantal simpele tips vaak eenvoudig en snel op te lossen. Vandaag meer over brandend maagzuur en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat brandend maagzuur?

Brandend maagzuur ontstaat vaak doordat de kringspier tussen maag en slokdarm niet goed werkt. Dit komt meestal door een middenrifbreuk of een gaatje in het middenrif. Naarmate je ouder wordt neemt deze aandoening toe, omdat de spieren slapper worden. Maar ook slechte eetgewoonten kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Denk hierbij aan te snel, te veel, te heet of te vet eten.

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

Indien je af en toe last hebt van brandend maagzuur kunnen de volgende tips een groot deel van de klachten voorkomen:

  • eet niet te zwaar en te vet
  • eet liever kleine beetjes dan een grote maaltijd
  • vermijd sterk gekruide gerechten (sambal, pepers)
  • stop met roken en laat alcoholische en prikkelende dranken staan
  • slaap eventueel op twee kussens zodat je bovenlichaam hoger ligt
  • let goed op je houding, buk niet te vaak voorover maar buig je knieĆ«n
  • probeer af te vallen als er sprake is van overgewicht
  • eet niet vlak voor het slapen gaan
  • ga niet gelijk liggen na het eten

Indien bovenstaande tips niet voldoende helpen kun je een zuurbindend middel gebruiken. Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar als drankje, als tabletten of als poeders. Worden de klachten na twee weken nog niet minder, dan is het verstandig naar je huisarts te gaan. Deze zal je vaak een maagzuurremmer voorschrijven.

Zwangerschap en brandend maagzuur

Bij het vorderen van de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder tegen andere organen aandrukken. Dat levert geen grote problemen op, maar kan wel lastig zijn. Door druk op je blaas moet je vaker naar de wc. En door druk op je maag kan er maagzuur omhoog komen.

Vooral de laatste drie maanden van de zwangerschap is je baarmoeder zo groot, dat hij tegen je maag drukt. Als daardoor maagzuur omhoog komt, komt het in je slokdarm. Dit geeft een vervelend, branderig gevoel tot diep in je keel. Indien dit tot teveel last leidt, neem dan contact op met je huisarts.

Het is grotendeels te voorkomen door goed rechtop te zitten op een rechte stoel een ook wat “hoger” te slapen met een extra hoofdkussen. Neem er liever geen medicijnen voor en dan alleen op advies van de huisarts.

Gerelateerde links

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.