Categorie | Gezondheid

Tanden poetsen, wat te doen om tand- en gebit problemen te voorkomen?

Gepost op 26 March 2009

 

Poetsduur

De grote vijand van onze tanden is ‘plak’, een gelei-achtig laagje dat voor 70% uit bacteriën bestaat. Goed poetsen is de remedie. Maar deze plak is pas met langer poetsen goed te verwijderen. Drie poetsbeurten van één minuut kunnen één poets­beurt van drie minuten niet vervan­gen.

 


Poetsmethode

Een goede poetsme­thode (volgens veel tandartsen) is die waarbij de borstel schuin/horizontaal op het tandvlees wordt gezet en ver­volgens zachtjes heen en weer wordt bewogen. Horizontaal schrobben met een harde borstel vindt men in het algemeen ongeschikt.

Tanden poetsen bij Kinderen

Bij kleintjes tot zeven jaar is, in ieder geval voor het slapen gaan, even ‘napoetsen’ door de ouder altijd nuttig. Wacht niet met poetsen aanleren tot kinderen hun vaste gebit hebben.

Gebruik de juiste tandenborstel

Een goede tanden­borstel heeft synthetische haren waar­van de toppen zijn afgerond.

Elektrische tandenborstel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat roterende en sonische elektrische tandenborstels meer plaque verwijderen dan normale handtandenborstels. Het resultaat is een schoner gebit en een verminderde kans op cariës.

Tandpasta

Een goede tandpasta bevat fluoride. Drie minuten moet u poetsen, wil fluoride zijn positieve invloed kunnen uitoefenen. Probeer liefst halverwege het poetsen tand­draad te gebruiken, zodat het fluoride ook goed bij het tandglazuur tussen de tanden kan komen.

Fluoridetabletten

Kinderen tot vier jaar die fluoridetabletjes slikken, kun­nen beter poetsen met een tandpasta zonder fluoride. Anders bestaat de kans dat ze te veel fluoride binnenkrij­gen. Kinderen slikken tandpasta namelijk vaak door.

Poetscontrole

Om te controleren of er grondig genoeg is gepoetst, zijn er bij drogist en apotheek tabletjes te koop, de plakverklikkers. Na het poet­sen kauwt u zo’n tabletje fijn, even met de tong wat speeksel over het gebit verspreiden en vervolgens met schoon water spoelen. Rode aanslag geeft dan de resterende plak aan.

 

Tandenstokers

Plastic tandensto­kers zijn te scherp en glad en nemen daardoor geen plak af. Kies daarom tandenstokers van zacht, niet splinte­rend hout, met een driehoekige door­snede.

Kunstgebit

Voor het reinigen van een kunstgebit bestaan diverse midde­len. Uit een Consumentenbondtest blijkt dat geen van deze middelen het kunstgebit echt goed schoonmaken. De tabletten en poeders, ‘dompelaars’, blijken nog het beste resultaat te geven. Tandsteen en kleurstofaanslag op een kunstgebit kunt u makkelijk zelf verwijderen door het gebit eerst een nachtje in huishoudazijn te doen en daarna eenmaal in een sterk ver­dunde (1%) bleekwateroplossing te baden. Daarna grondig afspoelen.

 
Tip - Een tip om beschadiging van uw kostbare kunstgebit tijdens het reini­gen te vermijden: leg bij het borstelen een handdoek eronder, of reinig het gebit boven een met water gevulde wastafel.

Tand eruit

Als één of meer tanden door een ongeluk of een klap eruit zijn gevallen, moet u die - indien mogelijk - onder de tong meenemen naar de (tand)arts.

Afgebroken tand

Als er een stukje tand afbreekt, is het belangrijk te weten of daarbij de zenuw bloot is komen te liggen of niet. Dat kunt u het beste bepalen door met een, liefst steriel, gaasje of watje langs het breukvlak te strijken. Als dat uiterst pijnlijk aanvoelt, is vermoedelijk de zenuw geraakt en is professionele hulp noodzakelijk.

Extra aandacht verdient een onge­luk met het melkgebit van een kind. Schakel dan een tandarts in om te laten beoordelen of het beter is de melktand te verwijderen of niet. Dit in verband met het risico van beschadiging van de kiem van de blijvende tand.

 

Vraag de tandarts naar een eventueel behandelplan

Is een dure en inge­wikkelde behandeling onvermijdelijk, laat uw tandarts dan eerst een behan­delplan opstellen met een begroting en u voorlichten over eventuele alterna­tieven. En verlang van hem een gespe­cificeerde rekening.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.