Categorie | Eten & drinken

Salmonella en eieren, hoe voorkom je een salmonella ei?

Gepost op 08 April 2009

Een ei is een natuurproduct, een biologisch hoogstandje. Maar in de natuur komen helaas ook schadelijke bacteriën voor zoals de salmonellabacterie. Alleen al van salmonella zijn er tweeduizend soorten. Enkele tientallen soorten zijn ziekmakend. Ze zijn overal - ook op stofdeeltjes in de lucht - en op zeer uiteenlopende plaatsen.

De pluimveehouderijsector probeert door voorzorgsmaatregelen in de hele keten de risico’s van besmetting van de eieren tot een minimum te beperken. Dat begint al bij het fokken van kippen die geen salmonella hebben. Voor uiteindelijk de leghennen de stal van de pluimveehouder in mogen, worden ze eerst nog gecontroleerd om zeker te zijn dat ze nog steeds salmonellavrij zijn. De hygiënemaatregelen gelden ook voor het diervoeder dat de leghennen krijgen. Dat voer moet vrij zijn van ziektekiemen.

 

Diervoederfabrikanten houden daar rekening mee bij de productie en het transport van het voer. Bij de pakstations worden partijen met besmette eieren apart gehouden van niet-besmette om verdere besmetting te voorkomen. Helemaal uit te bannen is de salmonellabacterie echter nooit. De beste voorzorg (en het veiligst) is daarom eieren niet rauw te eten, maar te koken, te bakken, te pocheren of te verwerken in gerechten die voldoende verwarmd zijn.

 

Veiligheid van het ei eindigt thuis

Een ei is zo veilig als het is op het moment dat het wordt gegeten. De ei-keten eindigt in de keuken. Enkele keukentips:

  • Werk hygiënisch
  • Gebruik gave en schone eieren
  • Splits eieren in eiwit en -dooier altijd met een ei-snijder.
  • Klop eiwit stijf in een vetvrije kom en gebruik een schone garde.
  • Bereid een luchtig toetje kort van tevoren en bewaar het gerecht tot gebruik in de koelkast.
  • Consumeer een gerecht met rauw ei op de dag van bereiding.
  • Bewaar geen restjes van gerechten met rauw ei.
  • Serveer geen dessert met rauw ei aan zogeheten risicogroepen, zoals zieken en ouderen.

 

Bewaartips

De dooier blijft beter in het midden als de eieren worden bewaard met de spitse kant naar beneden.
Bewaar eieren niet te dicht bij vis, knoflook en andere sterk ruikende etenswaren. De geur en de smaak worden snel door de eieren overgenomen.

Eiwit is in een goed afsluitbare koelkastdoos goed te bewaren in de diepvries. Ook eidooiers kunnen zo worden bewaard. Ze moeten dan wel eerst met een eetlepel suiker of een theelepel zout worden losgeroerd. Was een ei niet. U haalt dan een dun laagje weg dat de ei-inhoud tegen bacteriën beschermt.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.