Categorie | Eten & drinken

Bewaring van verschillende voedingsmiddelen.

Gepost op 05 January 2010

Soms is het nogal moeilijk te bepalen waar u het best bepaalde voedingsmiddelen kunt bewaren om ze zo lang mogelijk goed te kunnen houden. Om u hierbij te helpen hebben wij hieronder een aantal bewaartips voor u op een rijtje gezet. Op deze manier zullen uw levensmiddelen zeer lang houdbaar blijven.

Vruchten en fruit bewaren.

Fruit en vruchten dienen koel bewaard te worden om op deze manier een te snelle rijping en rotting tegen te gaan. Wanneer u fruit of vruchten wilt bewaren kunt u dit het best in de koelkast doen en dan het liefst in de groentenla. Er zijn wel enkele uitzonderingen die niet in de koelkast bewaard dienen te worden namelijk:
• Kersen, bessen en tomaten hoeven niet in de koelkast bewaard te worden.
• Citrusvruchten smaken beter bij bewaring bij kamertemperatuur maar blijven wel langer goed in de koelkast.
• Exotisch fruit kan niet in de koelkast bewaard worden. Deze dient u te bewaren bij kamertemperatuur.

Brood en andere droge producten bewaren.

Brood kan je het best bewaren in een plastic zak en bij kamertemperatuur. Deze zal dan een aantal dagen vers blijven. Wanneer u gebruik maakt van een broodtrommel dan kunt u het brood beter in een papieren, ademende zak, doen. Zo blijft het langer vers en gaat het niet schimmelen.
Om dagelijks vers brood te hebben kunt u er ook voor kiezen het brood in te vriezen. Het is dan weken houdbaar en u kunt dagelijks de hoeveelheid brood dat u nodig heeft ontdooien.
Brood dient niet in de koelkast bewaard te worden. Het zal dan zeer snel uitdrogen.

Andere droge producten zoals suiker, mee, pasta en kruiden, moeten droog bewaard worden. Het liefst stopt u deze producten in een luchtdicht blik en zonder licht op een koele plaats. Op deze manier zijn droge producten soms wel een jaar houdbaar. U hoeft dus niet snel iets weg te gooien.

Vlees en zuivel bewaren.

Vlees dient bewaard te worden in het koudste gedeelte van de koelkast en dan nog het liefst in ademend materiaal zoals vetvrij papier. Ook vleeswaren dient u op deze manier te bewaren. De houdbaarheidsdatum geeft aan tot wanneer het vlees bij deze temperatuur genuttigd kan worden. Dient u het vlees langer te willen bewaren dan moet deze zo snel mogelijk na aankoop ingevroren worden. Het meeste vlees is dan tot zes maanden houdbaar.

Melk, kaas en eieren dienen in de koelkast bewaard te worden en genuttigd te worden voor het vervallen van de uiterste houdbaarheidsdatum.

Groenten bewaren.

Wortelen, bieten en kool blijven in de groentenla van de koelkast tot wel twee weken goed.

Uien, aardappelen en koolraap dienen in een donkere koele ruimte bewaard te worden. Wanneer ze te warm liggen gaan ze al snel rotten. Het best kunt u ze in de kelder, koel keukenkastje of de meterkast.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.