Categorie | Gezondheid

Hoe start ik met joggen?

Gepost op 15 June 2009

Starten met joggen is een goed idee. Het is niet enkel een gratis sport, maar het is ook nog een van de gezondste sporten die je in de buitenlucht beoefent. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je start met joggen. Zeker wanneer het al een lange tijd geleden is dat je hebt gesport of gelopen is het belangrijk de volgende tips goed op te volgen om blessures te voorkomen.

joggerGa eerst langs de huisarts.
Dit geldt eigenlijk voor alle sporten wanneer je ouder bent dan veertig jaar of nog nooit echt gesport hebt. Ook wanneer je lijdt aan een chronische ziekte is het belangrijk eerst advies te vragen aan de huisarts alvorens te starten met joggen.

Kies een egale ondergrond om te joggen.
Naast goede loopschoenen is het erg belangrijk dat je begint op een onverharde maar egale ondergrond. Denk hierbij aan gras of een niet te zachte zandgrond zoals een bospad. Wanneer dit niet in de buurt is kan je overwegen om op asfalt te joggen, dit is nog altijd beter dan op een te zachte ondergrond. De spieren en gewrichten krijgen het anders te zwaar te verduren met blessures tot gevolg.

Begin met een warming up en eindig met een cooling down.
Zorg ervoor dat je je spieren warm maakt alvorens te starten met joggen. Strechts ze en wandel een stukje. Dit voorkomt dat je spieren een te grote opdonder krijgen en gaan scheuren. Ook na de training moet je zorgen voor een goede cooling down zodat de spieren niet te hard afkoelen. Dit kan namelijk erg vervelende blessures geven en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je wilt starten met joggen.

Begin niet zomaar te joggen maar hou een schema aan.
Omdat veel mensen ineens beginnen te joggen en na tien minuten al buiten adem zijn wordt het joggen weer snel aan de kant geschoven. Met een goede begeleiding en planning is dit niet nodig. Je kunt een speciaal trainingsschema aanschaffen om te starten met joggen. Dit schema is voor beginners en in het begin zal er dan ook veel gewandeld worden en weinig gejogd. Dit is voor je eigen bestwil. Wanneer je dit schema volgt wanneer je start met joggen zal je versteld staan van de snelheid waarop je conditie verbetert.

Ben niet te overmoedig wanneer je begint met joggen.
Begin niet direct met dertig minuten joggen maar wissel dit af. Overigens is het ook helemaal niet nodig om elke dag te gaan joggen. Beter is om dit om de dag te doen om zo je spieren en gewrichten ook rust te gunnen.

Waarom zou ik gaan starten met joggen terwijl ik alleen moet gaan en het koud is?
Ten eerste moet niemand zich tegen laten houden door het weer. Joggen in de buitenlucht is erg gezond. Je hebt minder kans op de griep en krijgt frisse lucht binnen. Daarnaast kom je in het zonlicht en maak je voldoende vitamine D aan. Ook je hart moet harder werken en joggen zorgt ervoor dat je een lagere bloeddruk krijgt en ook een lager cholesterol. Overigens is joggen in de buitenlucht niet enkel gezond, het is gratis en je kunt genieten van de rust en de omgeving. Starten met joggen, en zeker buiten, is erg ontspannend en goed voor lichaam en geest.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.