Categorie | Gezondheid

Hoe herken je een hartinfarct?

Gepost op 02 April 2008

herken een hartinfarct

Hart- en herseninfarcten kondigen zich bijna altijd van tevoren aan. Hoe sneller je de waarschuwingstekens herkent, hoe beter je de nadelige gevolgen kunt voorkomen. Snel handelen halveert het overlijdensrisico! Het is niet voor niets dat het eerste uur na aanvang van een hartinfarct het ‘gouden uur’ wordt genoemd.


Wat is een hartinfarct?

Wanneer een bloedstolsel een kransslagader ineens afsluit, ontstaat een hartinfarct of hartaanval. Doordat de kransslagader afgesloten is krijgt het bijbehorende gedeelte van de hartspier niet voldoende of helemaal geen zuurstof meer en sterft af.

 

Op deze plaats ontstaat een litteken, dat na een tijdje bindweefsel wordt. Het hart blijft wel pompen, maar dit gedeelte van de hartspier doet werkt niet meer mee. Hoe ernstig een hartinfarct is hangt af van de grootte van de beschadiging, en op welke plek de beschadiging ontstaan is. Hierdoor kunnen de gevolgen van een hartinfarct nogal verschillen.

 

Signalen bij een hartinfarct

1. Een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen. De pijn heeft vaak een uitstraling naar de linkerarm of naar de kaken en soms ook naar de rug of schouderbladen. Het kan ook voorkomen dat de pijn in de rechter- in plaats van de linkerarm ontstaat.

 

2. Zweten en misselijkheid kunnen signalen van een hartinfarct zijn. Daarnaast hartkloppingen, overslaan van het hart, duizeligheid, flauwvallen en zelfs bewusteloosheid. Aanvullende klachten zijn: transpireren, een onaangenaam gevoel en gevoel van misselijkheid tijdens een aanval.

 

3. Kortademigheid, moeheid, opgezette benen en enkels, een vol gevoel in de bovenbuik, een opgezette buik, gewichtstoename terwijl je niet meer dan normaal eet, vaker plassen ’s nachts met soms weinig urineproductie overdag, prikkelhoest vooral bij platliggen, verslechterde eetlust, slapeloosheid of onrustig slapen, duizeligheid, koude handen en voeten.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.