Categorie | Gezondheid

6 tips om een kater te voorkomen

Gepost op 09 April 2008

voorkom een kater

Het enige nadeel van een avondje flink doorzakken is wat mij betreft de enorme kater die je vaak de volgende dag overhoudt. Er bestaan veel mythes mbt het voorkomen of wegnemen van een kater.

Mijn ervaring is zo lang mogelijk uitslapen en, voordat je naar bed gaat een aantal glazen water drinken.
Toch zijn er nog meer tips die allemaal beweren een kater te voorkomen. Onder het moto “baad het niet dan schaad het ook niet” bij deze een aantal tips om een kater te voorkomen.

Voornaamste reden van een kater is uitdroging: hoe meer drank je naar binnen giet, des te meer je lichaam uitdroogt. Het afbreken van alcohol is voor je lichaam een zware klus , helemaal als je veel drinkt.

Om de alcohol af te kunnen breken verbruikt je lichaam veel belangrijke stoffen zoals energie, vitamines en heel, heel veel vocht! De knallende hoofdpijn is dan ook het resultaat van “uitgedroogde hersenen” en de nadorst een signaal van je lichaam dat het hoog tijd is om water te drinken.

Kortom, feit is dat als je eenmaal een kater hebt dan ben je te laat, een kater voorkomen is echter helemaal niet zo moeilijk!

6 tips welke zeker helpen om een kater te voorkomen

 • Zorg voordat je gaat stappen dat je uiterust bent, doe eventueel een middagdutje
 • Eet vooraf aan het avondje stappen verse groenten en neem eventueel een multivitaminepil om je vitaminetekort aan te vullen
 • Drink voor, tijdens en na het drinken van alcohol water om je tekort aan te vullen
 • Probeer tijdens en na het stappen ook wat te eten. Je lichaam kan de voedingsstoffen heel goed gebruiken
 • Slaap uit, laat je lichaam zelf aangeven wanneer het tijd is om wakker te worden
 • Eet een licht onbijt en kies hierbij voeding met vitamen, je lichaam moet het vitaminetekort aanvullen
Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

2 Commentaren op deze post

 1. Sander zegt:

  Drink niet te snel en teveel achter elkaar. En zoals hierboven al staat: drink veel water van te voren, tijdens, en nadien het ’stappen’. Ik drink meestal alleen na het stappen 1 á 2 glazen water, en meestal is dit voor mij al genoeg. Maar dit ligt er ook aan hoeveel ik gedronken heb.

  Zorg gewoon dat je van te voren goed voorbereid bent op een avond stappen, de ochtend erna is er weinig dat je tegen een kater kunt doen.

 2. Richard zegt:

  Ik weet niet hoe het bij jullie staat, maar na een x aantal glazen ga ik me echt niet bezig houden met de volgende dag, dus laat staan water bestellen tijdens het zuipen. Verder weet ik bijna nooit meer hoe ik thuiskom dus dan nog anti kater dingen doen is ook geen optie. En een ‘goed ontbijt’ nemen is in mijn geval ook onmogelijk. Ten eerste sla ik de ochtend hoe dan ook over, en de eerst uren dat ik wakker ben kan ik echt nog niks door mijn stukgerookte strot krijgen.

  Vaak in het studentenleven weet je nog niet dat je ’s avonds weer voor de bijl gaat, dus dat van tevoren slapen en vitamines innemen is ook niet echt relevant. Het is heel simpel, gewoon niét zuipen. Iedereen weet het altijd zo goed, maar dit is hoe het nou eenmaal is na een avondje doortanken.

1 Trackbacks voor deze post

 1. Dorpsfeest met o.a. Slam.fm « zegt:

  [...] wil nog wel eens gepaard gaan met een stevige kater, daarom willen wij u graag wijzen op deze 6 tips om een kater te voorkomen. Delen via:Vind ik leuk:LikeBe the first to like this. van → Aankondiging evenement [...]

Heb je aanvullende tips? Schroom niet en help je medelezers!