Categorie | Geld (besparen)

11 tips om benzine te besparen

Gepost op 16 April 2008

benzine besparen

Autorijden is een dure bezigheid. Daarom vandaag een aantal tips om het autorijden wat voordeliger te maken. Zowel goed voor je portemonnee alswel voor het milieu!

TiP 1. Soepel rijden, zo weinig mogelijk remmen
Vooruit kijken: Laat het gaspedaal vast los als je ziet dat je rood licht nadert en laat vervolgens de auto uitrollen. Je verspilt op deze manier een stuk minder brandstof. Daarnaast duurt het langer voordat je bij het verkeerslicht bent waardoor de kans dat het licht op groen springt een stuk groter wordt. Door dit nieuwe rijden kun je zo’n 15%! op je brandstof besparen.

TiP 2. Rustig rijden, snel opschakelen
Rij rustig en zoveel mogelijk in een laag toerental. Dit kan je al zo’n 20%! brandstof besparen. Om dit goed te doen schakel je zo snel mogelijk naar de hoogste versnelling, hierbij is “in z’n 4 rijden” binnen de bebouwde kom prima. Overigens ligt de meest efficiënte snelheid tussen de 70 en 90 km per uur, (afhankelijk van het type auto), uiteraard iets te snel voor binnen de bebouwde kom.

TiP 3. Minimaliseer de weerstand
Fietsenrekken, bagagedragers, open ramen e.d. zorgen voor een verhoging van de weerstand van de auto. Dit kost je gemiddeld 3 tot 4% meer brandstof. Ook indien je banden niet de juiste spanning hebben wordt de weerstand verhoogt en verspil je daarmee 4% meer brandstof. Controleer dus regelmatig je bandenspanning en zorg tevens dan je wielen voldoende uitgeleind zijn.

TiP 4. Airconditioning & achterruitverwaring uitzetten
De airconditioning is een enorme brandstofslurper. Gebruik deze dus zo weinig mogelijk. Iets simpels als je auto in de schaduw parkeren voorkomt dat de airco bij vertrek weer hard moet gaan werken. Indien je geen airco gebruikt scheelt dit 15 tot 20% brandstof. Achterruit- en stoelverwarming niet of minder gebruiken scheelt ongeveer 4 tot 5% brandstof.

TiP 5. Sta je langer dan 30 sec stil? Zet de motor uit!
Stationair gebruikt je auto ongeveer een halve liter benzine per uur. Als je dus voor een open brug staat of voor het rode stoplicht staat zet je motor dan af. Een goede regel is dat indien je auto langer dan 30 seconden stilstaat het voordelig is om je motor af te zetten en weer te starten zodra je kunt gaan rijden.

TiP 6. Achtervolg een auto of vrachtwagen en rij uit de wind
Je kent het wel uit de Tour de France, de knechten rijden zich het schompus zodat hun kopmannen energie kunnen sparen. Zoek zelf ook eens een ‘knecht’ in de vorm van een vrachtwagen. Wanneer je je in de slipstream gaat rijden bespaart je dat tot ongeveer 10% brandstof.

TiP 7. Neem wat vaker de fiets of carpool
Vooral korte afstanden verbruiken relatief een hoop brandstof, helemaal in de stad waar je veel moet optrekken en afremmen. Heel vaak is de fiets sneller of is het openbaar vervoer een goedkoper alternatief. Uiteraard geeft carpoolen de grootste besparing, zo’n 50% !

TiP 8. Let op bij aanschaf van een nieuwe auto
Bij het aanschaffen van een nieuwe auto is het slim om te kijken naar het gewicht. Een zwaardere auto is namenlijk een stuk duurder in de wegenbelasting. Daarnaast betaal je een hogere verzekeringspremie en verbruikt hij alleen al vanwege zijn gewicht meer brandstof per kilometer. Een goede tip is de autogids welke je kunt vinden autoweek.nl Hier vind je per type auto het gemiddelde brandstofverbruik en daarnaast het exacte gewicht per type auto.

TiP 9. Tank goedkoop
Hoe zuinig je ook rijdt, je auto heeft toch brandstof nodig. Probeer zo min mogelijk langs de snelweg te tanken aangezien deze de hoogste prijs vragen. Ga eens op zoek naar het goedkoopste tankstation in je woon- en werkomgeving. Met bijvoorbeeld een tankpas van de Esso krijg je bij alle Essostations een korting van 6 cent per liter op de adviesprijs. Ook kun je gratis een tankpas van United Consumers aanvragen waarbij je bij een groot aantal verschillende benzinepompen een kortingkan krijgen welke oploopt tot 6 cent per liter. Daarnaast is het voordeliger indien je meer dan 10.000 km per jaar rijdt, om op diesel of op LPG te gaan rijden.

TiP 10. Verzeker je auto voordelig
Er wordt op dit moment flink geconcurreerd tussen de autoverzekeraars. Dit zorgt voor scherpe prijzen. Een overzicht van de voordeligste premies vind je hier.

TiP 11. Onderhoud
Uit recent onderzoek van de ANWB is gebleken dat er garages zijn welke reparaties regelmatig niet goed of slordig uitvoeren zelfs of kosten in rekening brengen die niet zijn gemaakt. Probeer van te voren zo goed mogelijk beeld te krijgen of er dure dingen gerepareerd of vervangen moeten worden. (Vraag om een belletje vanaf een bepaalde prijs). Doe vervolgens ook elders een prijsopgaaf. Vraag altijd om een gespecificeerde nota.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.