Categorie | (Huis)dieren

Wat te doen bij honden of kattenvlooien?

Gepost op 26 March 2009

De lente en zomer komt er weer aan, en zo ook het vlooienprobleem bij uw honden en katten. Er zijn veel middeltjes te krijgen om de vlooien bij uw hond of kat doden maar deze zijn lang niet allemaal goed voor uw huisdier.

 

Vlooien bij uw hond

Een hond kunt u het beste eerst wassen met een gewone shampoo. Helpt dat niet of onvoldoende, gebruik dan een bestrijdingsmiddel in poedervorm, spuitbus of shampoo voor eenmalige behandeling. Dat heeft het voordeel boven een vlooi­enband dat het dier slechts één keer met de giftige stof in aanraking komt. Als werkzame stof zijn onder meer permethrin en propoxur nog toegelaten. Borstel uw hond na de behandeling grondig af en maak een flinke wandeling, zodat het dier zich niet gaat likken.

 

Vlooien bij uw kat

Bij een kat is dagelijks gebruik van een goede stofkam de eerst aange­wezen remedie. Een vlooienband is voor de kleinere en meer gevoelige kat, die zich vaak likt, nog meer af te raden dan voor de hond. Gebruikt u toch een vlooienband, dan zijn als werkzame stof onder meer carbaryl en propoxur nog toegelaten. Gebruik evenmin de sterke antivlooienmidde­len in vloeistofvorm die sommige dierenartsen verstrekken.
Elektronische middelen en andere moderne ’snufjes’ tegen vlooien kunt u beter met enige argwaan bekijken. Uit een test van de Consumenten­bond blijkt dat ze geen aantoonbaar resultaat opleveren en bovendien risico’s voor uw huisdier inhouden.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.