Categorie | (Huis)dieren

Tips wanneer je een paard koopt

Gepost op 02 January 2010

Wanneer u een echte paardenliefhebber bent is uw grootste droom natuurlijk het hebben van een eigen paard. Vaak wordt deze hobby geromaniseerd waardoor het, wanneer men de kosten en tijd erin gaat steken, toch voor verassingen komt te staan. Een paard aanschaffen is nog maar het begin, daarna komen de grootste kosten pas.

De aanschaf van een paard of pony.
Het aankopen van een paard is een speciale gelegenheid voor een echte paardenliefhebber. Zorg er altijd voor dat u eerst goed rondkijkt en uw budget berekent alvorens u een paard aanschaft. Voor een mooi recreatiepaard ben je rond de 2000 euro kwijt terwijl je voor een shetlander misschien 500 euro moet betalen. Wil je echt wedstrijden rijden dan moet je al snel rekenen op 10.000 euro of meer.

De keuring van het paard.
Reken direct al op ongeveer 200 euro aan kosten voor de dierenarts nog voordat je het paard koopt. Het paard of de pony kan je namelijk het best eerst goed laten keuren door een dierenarts alvorens tot werkelijke aankoop over te gaan. Het kan namelijk zijn dat het paard of de pony die u op het oog heeft er zo gezond uitziet maar toch gebreken heeft. Zeker wanneer het om een wedstrijdpaard zou gaan zou dit zonde zijn.

De weide of stalling van het paard.
Waar gaat u het paard of de pony stallen? Heeft u al een stalling gevonden? Wanneer u een paard op een manege stalt moet u ongeveer rekenen op 250 euro kosten in de maand. Dit is enkel voor de stal, het voer en water. Sommige maneges vragen nog een extra bijdrage wanneer u uw paard op de weide wenst te hebben en voor het gebruik van de bak. Let hier goed op!
Wanneer u thuis ruimte heeft om een paard of pony te stallen zult u misschien goedkoper uit kunnen zijn maar verkijk uzelf hier niet op. Stro, hooi, brokken en water dient door uzelf aangeschaft te worden. U dient dus ook zeker voldoende opslagruimte te hebben. Ook de weide dient onderhouden en jaarlijks ingezaaid te worden.

Veearts kosten.
De kosten voor een dierenarts kunnen behoorlijk oplopen wanneer een paard of pony iets mankeert. U moet sowieso rekening houden met de jaarlijkse entingen. Hiervoor bent u gemiddeld 50 euro per jaar kwijt. Daarnaast dient een paard elke zes weken ontwormt te worden. Ook dit kost u steeds rond de 15 euro. Een paard dient ook jaarlijks naar de tandarts te gaan om problemen met het gebit en gedragsproblemen door de pijn te voorkomen. Ook hiervoor moet u weer denken aan minimaal 100 euro per jaar.

Materiaal voor uw paard of pony.
Natuurlijk gaat dit over het algemeen om een eenmalige kostenplaatje maar u moet er altijd rekening mee houden dat het ook stuk kan gaan of verslijten. Gemiddelde prijzen:

Zadel: 2000 euro
Hoofdstel: 100 euro
Halster: 15 euro
Borstels: 25 euro
Dekens: 400 euro

Zo kunt u zien dat u voor deze, te weinige producten voor een juiste verzorging, behoorlijk wat moet investeren. Het best kunt u voor deze kosten dan ook altijd een spaarpot houden.

Tot slot.
Tot slot moet u er ook rekening mee houden dat u waarschijnlijk ook lessen wilt volgen met uw paard of pony. Daarnaast zullen er misschien wedstrijden gereden gaan worden en zult u uw paard ook dienen te vervoeren. Hiervoor komen natuurlijk ook kosten in aanmerking.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.