Tips om paard te leren rijden

Gepost op 05 December 2009

Paardrijden is geschikt voor iedereen die van paarden, de natuur en buitenlucht houdt. Kinderen vanaf zes jaar kunnen al beginnen met paardrijden en gaan hiervoor vaak naar een manege in de buurt. Voor volwassenen die beginnen met paardrijden kan de angst voor paarden soms een drempel zijn. Hieronder volgen een aantal tips om te leren paardrijden.

Ga met iemand die van paarden houdt mee.
Wanneer u iemand in de buurt kent die al langer met paarden omgaat is het misschien verstandig een aantal keren mee te gaan. Op deze manier raakt u vertrouwd met deze dieren en kunt u bekijken of deze sport iets voor u zou kunnen zijn.

Leer een paard te verzorgen.
Op sommige maneges wordt het paard geborsteld en opgezadeld aangeleverd aan de ruiter. Toch is het heel belangrijk wanneer u dit zelf leert. Ten eerste geeft het u als ruiter een beter vertrouwen en ten tweede hoort ook de verzorging en het opzadelen van een paard bij deze sport.

Vind de juiste manege.
Probeer eens goed rond te kijken naar een goede manege. Let op de paarden en de stalling. Ziet alles er verzorgd uit? Ga ook eens naar de lessen kijken en vraag naar de prijzen. Dit kan zeer verschillen. Het is ook belangrijk dat, wanneer u nog nooit gereden heeft, u goed begeleidt wordt eventueel door eerst een aantal privé lessen te volgen.
De manege dient ook kindvriendelijk te zijn en mag absoluut geen gevaarlijke taferelen vertonen.

Neem privé lessen.
Privé lessen zijn erg intensief en daarom voor een beginnend ruiter ook vaak maar een half uur. Ook kinderen kunt u beter eerst privélessen laten nemen.
Wanneer u voor het eerst rijdt kan het zijn dat u aan de longe begint. U leert eerst de houding en het stappen en misschien al draven met lichtrijden. Op deze manier hoeft u zichzelf enkel te concentreren op uw houding en de hulpen met de benen alvorens u het paard ook echt dient te gaan sturen.
Daarna zult u van de longe af nog een aantal lessen moeten volgen om ook een samenspel tussen de handen en beenhulpen te kunnen geven. U leert nu echt paardrijden en zult spoedig mee kunnen gaan rijden in groepslessen.

Lees over paardrijden.
Er zijn ontzettend veel goede boeken te koop over paarden en paardrijden. Lees en leer hiervan. Ze zijn niet enkel heel leuk maar ook zeer nuttig wanneer u wilt leren paard te rijden.

Wanneer u de bovenstaande tips in acht neemt zult u al spoedig kunnen genieten van deze heerlijke sport. Paardrijden is voor iedereen geschikt en wordt ook vaak therapeutisch aanbevolen voor mensen met rugklachten en mensen met een verstandelijke beperking.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.