Categorie | Hoe doe je dat?

Hoe bekijk je het Nederlands elftal vanaf je vakantie adres?

Gepost op 14 May 2008

ek 2008

Het zal weinigen ontgaan zijn, maar op 7 juni 2008 begint het EK voetbal in Zwitserland en Oostenrijk. Op 29 juni eindigt het toernooi en zal het Nederland elftal de finale spelen tegen een nog onbekende tegenstander.

Natuurlijk willen we dit allemaal live volgen, maar laat het nou ook vakantietijd zijn, en hoe zorg je er nu voor dat je deze wedstrijden vanaf je vakantieadres kunt bekijken?

Update: kijk EK via internet op de website van de NOS 

Je kunt natuurlijk altijd op zoek gaan naar de lokale kroeg in de buurt of de camping afspeuren naar een caravan met satelliet antene. Maar wil je nu niet afhankelijk zijn van anderen en absoluut zeker zijn van je geen enkele wedstrijd mist, dan kun je met een aantal simpele voorbereidingen en een kleine investering alle wedstrijden voor de tent/caravan bekijken.

Korte introductie: Digitale televisie en DVB (T)

Sinds een aantal jaar is het mogelijk om in Europa digitale televisie te ontvangen. Deze techniek wordt DVB of Digital Video Broadcasting genoemd en het is de opvolger van de huidige analoge standaard, welke ondertussen alweer 50 jaar bestaat.

De voordelen van digitale tv zijn vooral de betere beeld en geluidskwaliteit tov analoge uitendingen. Alle grote Nederlandse en buitenlandse televisiemaatschappijen bieden digitale tv aan, maar wel op verschillende manieren.

Zo noemt KPN hun product Digitenne wat je via een kleine antenne kunt ontvangen. UPC biedt digitale tv via de kabel aan, en ook via de satelliet is het mogelijk om digitale tv te ontvangen. Kort gezegd zijn er 3 manieren om digitale tv te bekijken, nl:

* via de kabel (DVB-C)

* via de satelliet (DVB-S)

* via de ether (DVB-T)

Wat heb ik nodig?

Tot zover dan het saaie gedeelte. Het opwindende gedeelte is nl dat veel mensen niet weten dat digitale tv via de ether (DVB-T) in veel landen gratis te ontvangen is. Het gaat hier om de zgn. “free to air” zenders. Deze verschillen uiteraard per land, in Nederland blijft het bijvoorbeeld beperkt tot de Publieke Omroepen.

Maar laten die nu net het EK voetbal uitzenden! En ditzelfde geld voor veel buitenlandse zenders, wat betekend dat zodra je beschikt over een DVB(T) antenne en laptop of een portable DVB-(T) televisie je in elk land gratis naar het EK kunt kijken.

De makkelijkste en voordeligste oplossing is indien je al in het bezit bent van een laptop. Je kunt dan nl. een DVB-(T) antenne aan te schaffen voor ongeveer 25 euro. Zo’n DVB-T antenne ziet er uit als een usb stick en is verkrijgbaar in iedere computerwinkel. Heb je nou geen laptop, dan kun je voor relatief weinig geld ook een draagbare DVB-T televisie kopen, deze kosten rond de 180 euro.

Ek Voetbal in Nederland en België

Zoals gezegd wordt het EK voetbal in Nederland uitgezonden door de publieke omroep (NOS). Nederland 1,2 en 3 zijn alle free to air, dit betekend dat je deze zenders gratis via digitale tv kunt ontvangen en bekijken. Voor een klein deel van Belgie (grensstreek) is dit ook het geval.

Ontvangst van Ek Voetbal 2008 in Duitsland

In Duitsland is men ook al redelijk flink op weg met het aanbieden van digitale televisie. Het aanbod van de zenders verschilt nog per regio en is voor een groot deel beperkt tot de grote steden en hun omgeving. Net zoals in Nederland zijn alle publieke kanalen van ARD en ZDF vrij te ontvangen.

Het EK 2008 wordt door ARD en ZDF uitgezonden, dus ook in Duitsland zit je wat dat betreft goed. Het is helaas nog niet Duidelijk welke wedstrijden de ARD en ZDF uit gaan zenden, maar aangezien Nederland tegen Frankrijk en Italie speelt zal dit vrijwel zeker live uitgezonden worden. Wil je precies weten waar je de zenders goed kunt ontvangen kijk dan op de website van ueberall-tv.de

Ontvangst van Ek Voetbal 2008 in Frankrijk

Frankrijk biedt sinds april 2006 onder de naam TNT digitale televisie aan via de ether. Net zoals in Duitsland groet het netwerk met de week maar is vooralsnog beperkt tot de steden. Het aanbod van de free to air kanalen is groot, er zijn 14 verschillende zenders gratis te bekijken waaronder:

*France2

*France3

*France4

*TF1

*M6

*Arte

*TMC

Aangezien het EK 2008 in Frankrijk uitgezonden wordt door TF1 & M6 zit je ook hier gebakken! Het laatste nieuws aangaande digitale tv in Frankrijk vind je op TNT of op www.csa.fr.

Ontvangst van Ek Voetbal 2008 in Italië


Ook Italië is snel met de uitbreiding van zijn DVB-T netwerk. In principe kun je overal in Italie de Free to Air zenders bekijken.

Zo zijn alle belangrijke commerciële en publieke kanalen zijn beschikbaar, zoals die van de RAI, Mediaset (Rete Quattro, Canale 5 en Italia 1), La7 en MTV. Het EK voetbal in Italie wordt uitgezonden door RAI, dus wederom een goed voetbal-vakantieland!

Tot slot

Ook in andere landen zal het waarschijnlijk geen probleem zijn om op deze manier het ek voetbal te bekijken. Zoek uit welke omroep in je vakantieland de uitzendrechten van het EK heeft en kijk of dit een “free to air” zender is. Google is hierbij uiteraard een prima hulpmiddel. Mocht je landen gevonden hebben waar het EK free to air uitgezonden wordt en niet voorkomen in bovenstaand lijstje dan hoor ik het uiteraard graag!

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.