Categorie | Hoe doe je dat?

Gitaar leren spelen

Gepost op 12 August 2009

Gitaar spelen is een van de meest beoefende hobby’s over de hele wereld. Zeker als je het goed kunt is het een leuke manier om muziek te maken. Gitaar spelen is niet zo moeilijk als velen denken. Je kan het op veel verschillende manieren leren. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

guitWelke gitaar?
Allereerst moet je weten welke gitaar je het liefst wilt gaan bespelen. De akoestische of de elektrisch gitaar? Veel mensen vinden de elektrische gitaar makkelijker om aan te leren terwijl anderen weer meer van het geluid van de akoestische gitaar houden. Kies dus de gitaar die bij je past voordat je begint te spelen.

Hoe wil je gitaar leren spelen?
Dit is ook weer een belangrijke vraag. Je kan natuurlijk lessen gaan volgen waarbij je een intensieve begeleiding hebt van een leraar, maar ook via boeken en via het internet is het mogelijk om goed gitaar te leren spelen. Er zijn zowel Engelse als Nederlandse lessen te vinden op het internet en bij de boekhandel zijn ook veel boeken te vinden over het beginnen met gitaar spelen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen een thuiscursus ‘gitaar spelen’ te gaan doen.

Stemmen van je gitaar.
Vooral wanneer je met een nieuwe gitaar aan de slag gaat raken de snaren snel wat slapper. Het is dus zaak ze regelmatig te stemmen anders klinkt het geluid beduidend minder. Dit kan je zelf leren, maar ook laten doen.

Pijn in je vingers?
Wanneer je voor het eerst begint met gitaar spelen kan het voorkomen dat je pijn krijgt in je vingers. De snaren drukken tenslotte in je huid. Wanneer je een tijdje speelt ontwikkel je eelt, maar tot die tijd kan je beter maar maximaal dertig minuten per dag oefenen met tussenpozen.

De piano en de gitaar.
Misschien klinkt het vreemd, maar leer eens een beetje piano spelen. Het schijnt dat dit het gemakkelijker maakt om te leren gitaarspelen.

Goede concentratie en gevoel voor geluid zijn erg belangrijk.
Concentreer je op het geluid en op de akkoorden die je speelt. Het is zelfs zo dat blinde mensen tevens gitaar kunnen spelen. Het gaat voornamelijk om gevoel en concentratie of je wel of niet kunt leren spelen.

Zoek iemand in de buurt waarmee je samen kunt spelen.
Twee personen weten meer dan een. Misschien kan je veel leren van die ander en natuurlijk andersom ook. Daarnaast is gitaar spelen heel goed samen te doen. Zo ben je ook nog eens sociaal bezig.

Zet door ook als het even niet lukt.
Zet door, het is niet altijd gemakkelijk, maar de weg naar Rome is ook niet in een dag gebouwd. Je moet jezelf de kans kunnen geven om met oefeningen vooruit te komen. Iedereen kent de beginnersfase en de motivatie moet je kunnen volhouden om te leren gitaar spelen.

Heb vooral veel plezier bij het gitaar spelen.
Hou er vooral veel plezier in en stel jezelf een doel voor ogen. Wat is er nu mooier dan over een aantal weken gitaar te kunnen spelen op een verjaardag. Of lekker in een park genietend van het mooie weer? Heb vooral veel plezier in het oefenen op je gitaar en binnen de kortste keren speel je de sterren van de hemel!

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.