Categorie | Hoe doe je dat?

Een octrooi of patent aanvragen, hoe doe je dat?

Gepost op 01 May 2008

octrooi aanvragen

Stel je hebt een goede uitvinding gedaan, en je bent er van overtuigd dat er veel vraag is naar je vinding. De eerste stap welke je dan moet nemen is het aanvragen van een octrooi of patent. Hiervoor bestaan twee opties: een aanvraag voor de Nederlandse markt of voor de Europese markt. Afhankelijk van je keuze wordt je vinding binnen Nederland of binnen Europa beschermd. Maar hoe vraag je nu een Nederlands octrooi aan en welke kosten zijn hiermee gemoeid? Onderstaand artikel geeft je meer uitleg.

 

 

Een octrooi voor de Nederlandse markt aanvragen.

Er bestaan binnen Nederland twee soorten octrooi-aanvragen: een octrooi welke 6 jaar geldig is en een octrooi welke twintig jaar geldig is. Naast het verschil in tijdsduur is er ook een verschil in hoe het octrooi beoordeeld en toegezegd wordt. Bij een octrooi van 20 jaar wordt er namelijk onderzoek gedaan naar hoe nieuw de vinding is. Dit wordt het nieuwheidsonderzoek genoemd. Indien je je aanvraag zelf indient en zelf schrijft dan zijn de kosten voor een zesjarig Nederlands octrooi € 90,- en € 430,- voor een twintigjarig Nederlands octrooi. De aanvraag van een octrooi dien je vervolgens in bij het Octrooicentrum Nederland. Dit is een afdeling van het Ministerie van Economische zaken welke verantwoordelijk is voor het verlenen en beheren van octrooiaanvragen.

 

 

Octrooiaanvraag zelf schrijven of laten doen?

Een octrooiaanvraag moet juridisch gezien goed kloppen. Indien je hier geen verstand van hebt is het niet eenvoudig om een octrooiaanvraag zelf te schrijven. Je kunt dit dan beter door een specialist, een octrooigemachtigde, laten doen. Een octrooigemachtigde is iemand met een universitaire opleiding, en hij of zij kan je precies vertellen waar je op moet letten.

Er zijn verschillende octrooigemachtigdenbureau’s in Nederland. Het is belangrijk dat je naar een bureau gaat welke thuis is in het vakgebied waarbinnen jij je octrooi wilt aanvragen. Een lijst met octrooibureau’s kun je hier vinden. Een overzicht met octrooigemachtigden vind je hier.

Wat kost het laten schrijven van een octrooiaanvraag?
Een octrooiaanvraag laten schrijven door een octrooigemachtigde kost je ongeveer tussen € 2000,- en € 6000. Dit bedrag is afhankelijk van de complexiteit van je uitvinding en uiteraard van de tarieven van het octrooibureau. Je kunt er ook voor kiezen om je octrooiaanvraag door een niet octrooigemachtigde te laten schrijven, je bent dan niet helemaal zeker van een goede kwaliteit van je aanvraag, wat later voor problemen kan zorgen. Meer over octrooigemachtigden lees je hier.

 

 

Het nieuwheidsonderzoek

Pas 18 maanden na de aanvraag volgt de verlening en de publicatie van het octrooi. Het vreemde van de 6 jarige Nederlandse octrooiaanvraag is dat deze niet getoetst is. Er wordt dus niet gekeken of je aanvraag nieuw en uniek is. Pas als er een conflict ontstaat wordt hier onderzoek naar gedaan en beslist de rechtbank of je vinding nieuw en inventief was op het moment van aanvraag.

Voor een 20-jarig octrooiaanvraag gelden andere regels. Hiervoor is wel een nieuwheidsonderzoek verplicht. Hierbij wordt gekeken of je uitvinding bij aanvraag nieuw en uniek is. Mocht je uitvinding minder nieuw blijken dan verwacht, dan kun je je octrooiaanvraag opnieuw schrijven. Hierbij kun je dan uiteraard gebruikmaken van het ondertussen uitgevoerde nieuwheidsonderzoek. Je schrijft je aanvraag vervolgens dan zodanig dat er een octrooirecht ontstaat welke stand houdt bij de rechtbank. Het herschrijven van een octrooiaanvraag kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 1500,-.

 

 

Wat als je vinding niet nieuw is?

Als je uitvinding minder nieuw blijkt te zijn dan gedacht is het niet verplicht om je octrooiaanvraag te herschrijven. Je kunt er ook voor kiezen om een octrooi aan te vragen op een deel van je uitvinding. Je krijgt dan toch octrooi op een deel van je vinding, het nadeel is dat iedereen die het nieuwheidsonderzoek bekijkt ziet dat het voor een deel niet nieuw was op het moment van aanvragen.

 

 

Na het toekennen van een octrooi

5 jaar na het aanvragen van je octrooi moet je gaan betalen voor de instandhouding hiervan. Dit begint met 242,- in het vijfde jaar tot € 992,- in het twintigste jaar. Uiteraard kun je je octrooigemachtigde vragen om de betalingstermijnen in de gaten te laten. Dit kost je ongeveer € 100,- tot € 200,- per jaar extra.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

9 Commentaren op deze post

 1. P. ten Berte zegt:

  Een tip voor uitvinders die een octrooigemachtigde zoeken met een specifieke technische achtergrond:

  http://www.octrooigemachtigde.com

 2. octrooi zegt:

  Lees hier meer over octrooieren en maak een schatting van de kosten

 3. Sirio Vitore Fictoor zegt:

  ik heb van google en andere zoekmachiene’s een literaite titel verkregen. De titel Prosopografist of prosopograaf. De wetenschap Prosopografie is wel bekend bij wickypedia maar ik leg al jaren met hun in conclaaf dat zij geen wetenschapper en beoefenaar van deze kunst/wetenschap vernoemen. Al mijn stukken en publicatie’s worden geblocked, geweigerd en verwijderd. Gelukkig kunnen niet alle stukken worden verwijderd. Zoals mijn hyves, youtube, msn, wordpress, etc etc. Ook dit is weer een onderbouwing en uitdraging van mijn literaire kennis.

  Sociografische geschiedkunde of Collectieve biologie is de omschrijving van Prosopografie. En deze wetenschap word veelal door machthebbers benut en gebruikt om hun volk (macht) te leiden. Het frapante is dat geen enkele machthebber (naast het obscure Vrijmetselaarsgilde) zich open uitgeeft voor het handteren van deze krachtige lijdraad. De lijdraad die de mensen ten goede zou moeten komen. Ik heb deze inmiddels dermate krachtig geconditioneerd dat het de hele wereld ten goede gaat komen. !! O .. zo . ja dat ! Daarom zal ik dus ook patent moeten aanvragen op deze titel’s Prosopograaf of Prosopografist.
  ¶¶ And thank you world, i always knew that i would be helpfull of some kind ¶¶

 4. Conny Collewijn zegt:

  hoe kan ik erachter komen of mijn vinding nieuw is of al bestaat zonder dat ik mijn vinding prijs geef?

 5. AleksNL zegt:

  @ conny,

  Om bestaande patenten te bezichtigen moet je naar espacenet gaan. Hier kan je op enkele zoekwoorden (of publiciatienummer) zoeken naar patenten die al geplaatst zijn. Ideaal voor onderzoek ;).

 6. Maurice zegt:

  Mijn idee is niet echt een groot idee, maar iets zeer handigs met betrekking tot huisdieren.
  Ik weet zeker dat het niet bestaat.Heb het hele internet al afgezocht. Maar kun je voor kleine handige dingen ook patent aanvragen? Het is iets wat redelijk makkelijk te maken is nml.
  Ik hoor graag advies hierover.
  Mvg Maurice

 7. Arjin zegt:

  Patent is nu al kansloos omdat je het hebt prijsgegeven op topic/712313. Citaat van agentschapnl.nl: Uw idee, product of proces mag vóór de datum van indiening van de octrooiaanvraag nergens ter wereld openbaar bekend zijn, ook niet door toedoen van uzelf (bijvoorbeeld door een bedrijfsbrochure of door een presentatie op een beurs).

 8. octrooi zegt:

  het 6-jarig octrooi bestaat niet meer, tekst even aanpassen!

 9. Maurice zegt:

  @Arjin October 2nd, 2011 at 02:55,
  bedoel je mij?
  Nee toch?

Heb je aanvullende tips? Schroom niet en help je medelezers!