Categorie | Hoe doe je dat?

Een octrooi of patent aanvragen, hoe doe je dat?

Gepost op 01 May 2008

octrooi aanvragen

Stel je hebt een goede uitvinding gedaan, en je bent er van overtuigd dat er veel vraag is naar je vinding. De eerste stap welke je dan moet nemen is het aanvragen van een octrooi of patent. Hiervoor bestaan twee opties: een aanvraag voor de Nederlandse markt of voor de Europese markt. Afhankelijk van je keuze wordt je vinding binnen Nederland of binnen Europa beschermd. Maar hoe vraag je nu een Nederlands octrooi aan en welke kosten zijn hiermee gemoeid? Onderstaand artikel geeft je meer uitleg.

 

 

Een octrooi voor de Nederlandse markt aanvragen.

Er bestaan binnen Nederland twee soorten octrooi-aanvragen: een octrooi welke 6 jaar geldig is en een octrooi welke twintig jaar geldig is. Naast het verschil in tijdsduur is er ook een verschil in hoe het octrooi beoordeeld en toegezegd wordt. Bij een octrooi van 20 jaar wordt er namelijk onderzoek gedaan naar hoe nieuw de vinding is. Dit wordt het nieuwheidsonderzoek genoemd. Indien je je aanvraag zelf indient en zelf schrijft dan zijn de kosten voor een zesjarig Nederlands octrooi € 90,- en € 430,- voor een twintigjarig Nederlands octrooi. De aanvraag van een octrooi dien je vervolgens in bij het Octrooicentrum Nederland. Dit is een afdeling van het Ministerie van Economische zaken welke verantwoordelijk is voor het verlenen en beheren van octrooiaanvragen.

 

 

Octrooiaanvraag zelf schrijven of laten doen?

Een octrooiaanvraag moet juridisch gezien goed kloppen. Indien je hier geen verstand van hebt is het niet eenvoudig om een octrooiaanvraag zelf te schrijven. Je kunt dit dan beter door een specialist, een octrooigemachtigde, laten doen. Een octrooigemachtigde is iemand met een universitaire opleiding, en hij of zij kan je precies vertellen waar je op moet letten.

Er zijn verschillende octrooigemachtigdenbureau’s in Nederland. Het is belangrijk dat je naar een bureau gaat welke thuis is in het vakgebied waarbinnen jij je octrooi wilt aanvragen. Een lijst met octrooibureau’s kun je hier vinden. Een overzicht met octrooigemachtigden vind je hier.

Wat kost het laten schrijven van een octrooiaanvraag?
Een octrooiaanvraag laten schrijven door een octrooigemachtigde kost je ongeveer tussen € 2000,- en € 6000. Dit bedrag is afhankelijk van de complexiteit van je uitvinding en uiteraard van de tarieven van het octrooibureau. Je kunt er ook voor kiezen om je octrooiaanvraag door een niet octrooigemachtigde te laten schrijven, je bent dan niet helemaal zeker van een goede kwaliteit van je aanvraag, wat later voor problemen kan zorgen. Meer over octrooigemachtigden lees je hier.

 

 

Het nieuwheidsonderzoek

Pas 18 maanden na de aanvraag volgt de verlening en de publicatie van het octrooi. Het vreemde van de 6 jarige Nederlandse octrooiaanvraag is dat deze niet getoetst is. Er wordt dus niet gekeken of je aanvraag nieuw en uniek is. Pas als er een conflict ontstaat wordt hier onderzoek naar gedaan en beslist de rechtbank of je vinding nieuw en inventief was op het moment van aanvraag.

Voor een 20-jarig octrooiaanvraag gelden andere regels. Hiervoor is wel een nieuwheidsonderzoek verplicht. Hierbij wordt gekeken of je uitvinding bij aanvraag nieuw en uniek is. Mocht je uitvinding minder nieuw blijken dan verwacht, dan kun je je octrooiaanvraag opnieuw schrijven. Hierbij kun je dan uiteraard gebruikmaken van het ondertussen uitgevoerde nieuwheidsonderzoek. Je schrijft je aanvraag vervolgens dan zodanig dat er een octrooirecht ontstaat welke stand houdt bij de rechtbank. Het herschrijven van een octrooiaanvraag kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 1500,-.

 

 

Wat als je vinding niet nieuw is?

Als je uitvinding minder nieuw blijkt te zijn dan gedacht is het niet verplicht om je octrooiaanvraag te herschrijven. Je kunt er ook voor kiezen om een octrooi aan te vragen op een deel van je uitvinding. Je krijgt dan toch octrooi op een deel van je vinding, het nadeel is dat iedereen die het nieuwheidsonderzoek bekijkt ziet dat het voor een deel niet nieuw was op het moment van aanvragen.

 

 

Na het toekennen van een octrooi

5 jaar na het aanvragen van je octrooi moet je gaan betalen voor de instandhouding hiervan. Dit begint met 242,- in het vijfde jaar tot € 992,- in het twintigste jaar. Uiteraard kun je je octrooigemachtigde vragen om de betalingstermijnen in de gaten te laten. Dit kost je ongeveer € 100,- tot € 200,- per jaar extra.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.