Categorie | Koopadvies

De 7 smoesjes van een hypotheekverstrekker

Gepost op 08 April 2008

tips afluiten hypotheek

Als je de aanbieders van hypotheken moet geloven dan hebben ze allemaal de beste, voordeligste en veiligste hypotheek. Vaak zitten er veel addertjes onder het gras, en niet alleen bij de “B” banken zoals de DSB bank. Ook de Rabobank en ABNAMRO maken zich hier schuldig aan. Bij deze 7 tips waar je op moet letten bij de mooie beloften van een hypotheekverstrekker.

“De eerste 5 jaar krijgt u korting op de rente!”
Na deze 5 jaar betaal je vaak een hogere rente dan de andere aanbieders en betaal je je eigen korting weer terug. Overstappen kost geld en is dus niet rendabel. Vraag dus altijd bij het afsluiten van een hypotheek of er sprake is van een korting op de rente of niet. Indien er sprake is van korting, vraag dan hoeveel dit is zodat je aan het eind van de periode uit kunt rekenen hoeveel meer je gaat betalen en wat de reden hiervoor is. (rentestijging of alleen einde van de korting?). Deze begrippen worden maar al te graag door elkaar heen gebruikt om verhogingen te verdoezelen. (Bank zegt dat rente gestegen is terwijl ze de korting terug willen verdienen).

“Bij ons kunt u onderhandelen over de rente!”
De rente waarmee men de “onderhandelingen” in gaat, is hoger dan de rente bij andere aanbieders. Na het onderhandelen kom je dus gelijk uit met de andere anbieders, of zelfs hoger.

“Bij ons krijg je de laagste rente!”
Dit wordt vaak weer verekend bij het afsluiten van een levensverzekering of de verborgen kosten in de beleggingshypotheek. Deze kosten of verzekeringen zijn dan verplicht waardoor je het verschil dubbel en dwars terug betaald. Het is beter om een “normale” rente te hebben met daarnaast een goedkope verzekering, aangezien de rente aftrekbaar is en de verzekeringspremie niet.

“Bij ons krijgt u een lagere netto maandlast dan bij een andere vergelijkbare hypotheek!”
De netto maandlast wordt bepaald door de hoeveelheid belasting die u betaalt en het eigen woning forfait. Deze percentages worden door de overheid vastgesteld en kunnen niet per adviseur verschillen. Er zijn adviseurs die met deze percentages rommelen en u zo een lagere netto maandlast voor willen schotelen.

“Wij betalen u een deel van de afsluitprovisie terug!”
De afsluitprovisie is fiscaal aftrekbaar. Het werkelijke netto voordeel is hierdoor vaak een heel stuk minder.

“Bij ons betaalt u geen taxatiekosten!”
De taxatiekosten zijn in vergelijking met alle andere kosten in de hypotheek zeer gering.

“Bij ons krijgt u een hoger eindkapitaal op uw belegging!”
Vaak rekent met een erg hoog rendement op de belegging. Normaal is om een rendement van 8% te hanteren bij de berekening, ieder hoger rendement is mooi meegenomen maar mag beslist niet als zekerheid in het advies worden meegenomen.
Nuttige links:
Hypotheek vergelijker

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.