Categorie | (Huis)dieren

10 tips voor het kopen van een konijn

Gepost op 24 June 2008

image Bij het aanschaffen van een konijn is het erg belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de gezondheid van je toekomstige konijn. Zo voorkom je dat je een ziek of zwak konijntje in huis haalt. Daarom in dit artikel 10 tips waar je op kan letten bij het kopen van een (dwerg)konijn.

10 adviezen bij het kopen van een konijn

  • Een gezond konijn heeft altijd schone, heldere oogjes, schone geslachtsdelen, een droog en schoon neusje, schone oren en lippen zonder korstjes.
  • De vacht van een konijn moet glanzend zijn en glad. Let er op dat er geen wondjes en schilfers op de uitzitten. Het kan zijn dat het konijn in verharing is. De vacht is dan niet glad maar wat rommelig.
  • Het konijn moet goed doorvoed zijn, maar let er op dat het ook niet te vet is. Het mag geen hoge rug of ingevallen flanken hebben.
  • Luister goed naar de ademhaling van het konijn. Indien het piepend ademhaalt kan dit wijzen op een infectie.
  • Normaalgesproken moeten de keutels van het konijn droog en hard zijn. Zachte, natte keutels kunnen een indicatie zijn voor een darminfectie, al heeft ieder konijn hier wel eens last van.
  • Een konijn mag niet te jong bij zijn moeder weggehaald worden. De zoog periode is namelijk erg belangrijk omdat het jong dan afweerstoffen binnenkrijgt die het hard nodig heeft. Vraag dus altijd naar de leeftijd en koop geen konijn dat jonger is dan acht weken.
  • Andersom geldt dat het konijn ook niet te oud moet zijn. Oudere dieren gaan uiteraard eerder dood, maar vaak wennen ze ook minder snel aan een nieuwe omgeving. Oudere konijnen herken je aan hun vacht: die is vaak wat minder glanzend en heeft soms kale plekjes.
  • Let ook goed op de andere konijnen in het verblijf. Als die er minder goed uitzien kan ook uw keuze iets onder de leden hebben. Konijnen zijn erg gevoelig voor besmettelijke ziekten.
  • Controleer goed om het konijn inderdaad het geslacht heeft dat de verkoper beweert. Volwassen mannetjes kun je herkennen aan de kleine balletjes. Een ervaren fokker kan bij jonge konijntjes de penis voorzichtig naar buiten drukken.
  • Kijk goed naar de stand van de tanden. Deze moeten mooi sluiten indien dit niet zo is dan kunnen ze te ver doorgroeien.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een konijn aan te schaffen. De meest voor de hand liggende manier is je konijn te kopen via een dierenspeciaalzaak. De konijnen die je hier kan kopen zijn over het algemeen van redelijke kwaliteit.

Let er wel op dat er goede en minder goede dieren speciaalzaken zijn. Let dus goed op en kijk eens om je heen in de zaak. Is de zaak schoon? Zien de andere dieren er goed verzorgd uit? Zijn de verblijven schoon? Heeft de dieren speciaalzaak beschikking over schoon drinkwater? Vertelt de verkoper voldoende en geeft hij eerlijke informatie over de dieren?

Tot slot:
Indien je wilt weten hoe groot het konijntje uiteindelijk wordt, dan kun je de orentruc toepassen. Hiervoor geldt dat over het algemeen jonge konijntjes met lange oren groter worden, en jonge konijntjes met korte oren kleiner blijven.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.